29. maj 2009

Pinse

Jeg fandt denne beskrivelse af Pinsens oprindelse, historie og betydning.

"Pinse kommer af græsk πεντηκοστή pentēkostḗ, der betyder "halvtredsindstyvende" (dag efter påske) og er en kristen højtid, der holdes årligt til minde om Helligåndens komme.

Ifølge beretningen i Apostlenes Gerninger kapitel 2 skete det ti dage efter Kristi himmelfart, at apostlene var samlet for at fejre den jødiske højtid Shavuot, da der pludselig kom "en lyd som af et kraftigt vindstød" og tunger som af ild kom til syne og sætter sig på hver af dem. De blev derefter fyldt af Helligånden og begyndte at "tale på andre tungemål", hvorved de kunne gøre det kristne budskab forståeligt for de jøder fra mange forskellige verdensdele, der var i Jerusalem -- denne episode kaldes normalt "pinseunderet". Pinsen regnes således traditionelt for den kristne kirkes fødsel.

Pinsedag falder altid på den syvende søndag efter påske. Såvel pinsedag som den følgende dag, 2. pinsedag, er i Danmark helligdage. I 2009 falder 2. pinsedag mandag den 1. juni.

En gammel tradition foreskriver, at man pinsemorgen skulle gå ud af sit hus og feje ind mod døren, da man så ville samle lykke til huset resten af året."


Det er godt at vide, hvorfor vi fejrer Pinsen og det er rigtig dejligt, at have 3 fridage med udsigt til sommer og sol. Det er rart når det gode vejr falder sammen med weekender og helligdage, hvor de fleste mennesker har fri. Så er der flest der får glæde af det.

Der er igen lidt stille her på Børnebiblioteket, men jeg kan godt forstå, at de fleste hellere vil være udenfor i dag. Jeg vil også selv en tur ind i gågaden her i Esbjerg i aften, der er jo Midnight Open.
Måske finder jeg nogle sjove og spændende ting - måske skal jeg bare have en is og en kop kaffe.:)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar